Od Istre do Boke Kotorske

Od Slavonije do Dalmacije

 

 

 

 

 

 

 

 

Od Međimurja do Srijema

Od Zagorja do Sandžaka

 

 

 

 

Nezavisna Država Hrvatska

 

 

Podržite našeg dopisnika Dragana Ilica financijski :  Paypal

32-Delcampe eBay eMail

Svi članci Dragana Ilića :

 

- Nemanjići su potomci hrvatske kraljevske dinastije Trpimirovića, a Ana Nemanjić žena Stefana Nemanje je kćer hrvatskoga velikaša iz Bosne bana Borića starinom iz Slavonije.

- Srbi taje da potječu od Hrvata i da su prvotno bili rimokatolici.

- Misli i izjave poznatih ljudi o Srbima.

- Bosna i Raška su bile prije Turaka samo hrvatske pokrajine, a Bosna naseljena samo Hrvatima.

- Mračna duša i kameno srce Rastka Nemanjića ( Svetog Save ) i krvavi tragovi njegove duhovne ostavštvine sve do današnjih dana.

- Ne posustaje uzaludna srbijanska promidžba o prošlosti i državnoj pripadnosti Kosova.

- Hrvatski književnici islamske vjere u razdoblju između dva svjetska rata.

- Nepregledni niz i doprinos Hrvata islamske vjere u hrvatskoj književnosti.

- Sveti Sava u svom djelu "Krmčija Svetog Save" i u "Hilandarskom tipiku" priznao je papi kako Rimu pripada pravo nadzora u svim srpskim zemljama i gradovima.

- Sveti Sava je dobio od nelegitimnog slijednika Bizanta u liku Nikejskog patrijarha pravno nevažeću dozvolu za osnutak lažne i u samom Bizantu nepriznate autokefalne crkve 1219. godine.

- Srbi u popunosti lažirali i povijesno krivotvorili i sakrili hrvatsku genezu rimokatoličke dinastije Nemanjića.

- Srbi priznali još jednu epohalnu tajnu SPC da su do 1919. godine slavili Božić 25. prosinca po Gregorijanskom kalendaru.

- Bosna i Hercegovina je povijesno, zemljopisno i geopolitički jedinstvena i neraskidiva cjelina sa Hrvatskom.

- Hrvatsko srednjevjekovno plemstvo sjeverozapadne Bosne dokaz je pripadnosti te oblasti Hrvatskoj.

- Povijesna vrela da je sjeverozapadna Bosna od pamtivijeka središnji dio države Hrvatske i prirodni trbuh nekadašnje Kraljevine Hrvatske.

- Sve župe današnje Banjolučke biskupije crkveno su pripadale Zagrebačkoj, Kninskoj i Krbavskoj biskupiji i politički bile sastavnim dijelom srednjevjekovne države Hrvatske.

- Na Bilinopoljskom saboru 8. travnja 1203. godine poglavari crkve bosanskih heretika u nazočnosti papinog izaslanika vratili se skupa sa zavedenim pukom Katoličkoj crkvi.

- Bilinopoljska izjava od 8. travnja 1203. snaga istine koja šamara laži izmišljene bošnjačke historiografije.

- SPC je od 16. i 17. stoljeća trebinjske katolike pretvarala u pravoslavce i od posrbljenih Hrvata izmislila nepostojeće trebinjske Srbe.

- Bosansku biskupiju utemeljio je u 11. stoljeću hrvatski kralj Petar Krešimir IV i crkveno je bila podložna Splitskoj nadbiskupiji.

- Najstarija rimokatolička biskupija u BiH-u je Trebinjsko - mrkanjska i umjetno je postala jakom utvrdom srpskoga svetosavlja.

- Bihać je kao povijesni i stolni hrvatski kraljevski grad dobio status slobodnoga grada 1262. godine.

- Banja Luka je povijesno nazvana svetim hrvatskim gradom Jeruzalemom.

- Raskošna kulturna baština i bogata ostavština hrvatskog i katoličkog Vrbaškog grada preteče današnje Banje Luke.

- Hrvatski Vrbaški grad ili današnja Banja Luka bio je poprištem mnogih slavnih i velikih hrvatskih bitaka.

- Punih 65 godina hrvatski kraljevski grad Jajce pružao je pod vojnom opsadom junački otpor divljim turskim barbarima s Istoka.

- Burna prošlost Bugojna, nekada hrvatskog grada ponosa u Bosni.

- Prozor - Rama na sjeveru Hercegovine i pred vratima Bosne stoljećima na braniku hrvatstva i katoličanstva.

- Završje ili Tropolje Livanjskog, Duvanjskog i Glamočkog polja povijesno je uvijek disalo hrvatskim plućima.

- Mostar čuvar časti, ponosa i slave hrvatske Herceg Bosne.

- Hrvatsku župu Vrhbosnu na tlu današnjega Sarajeva utemeljili su Hrvati katolici a Turci su na temeljima uništene Vrhbosne sagradili tursku kasabu Sarajevo.

- Središnja Bosna hrvatski i katolički iskon bosanskih Hrvata i dokaz izvorne nacionalne, vjerske i državnopravne hrvatske pripadnosti srednjevjekovne Bosne.

- Veličanstena povijest hrvatske županije Soli je sol na rani muslimanske mitomanije o lažnom bošnjaštvu Tuzle.

- Hrvatska i katolička Bosanska Posavina bila je povijesno dijelom Hrvatskog Kraljevstva, tek na kratko u 14. stoljeću dijelom Bosne i nikada do velikosrpske agresije od 1992 - 1995. nije imala srpsku i pravoslavnu većinu naroda.

- Zaboravljena i zapostavljena nekad davno hrvatska i katolička Bijeljina srce odavno pravoslavizirane regije Semberije.

- Zvornik ili nekadašnji hrvatski Zvonik legendarna srednjovjekovna hrvatska utvrda na Drini.

- Slavna tradicija glasovite franjevačke provincije Bosne Srebrene i nekad hrvatske i katoličke Srebrenice.

- Davnašnja hrvatska i katolička Hotča, danas Foča, bila je u Podrnju glavno trgovačko odredište hrvatskih trgovaca iz Dubrovačke Republike.

- Trebinje biser južne Hercegovine cijelo tisućljeće je živjelo u mediteranskom ozračju hrvatskog duha zapadnokršćanske civilizacije.

- Očaravajuće kulturno blago Boke Kotorske zaljeva hrvatskih svetaca na jugu hrvatskoga Sinjeg mora svima znanog Jadrana.

- Grad pod Rumijom Bar tiho i kriomice čuva i živi sjećanje i uspomene na hrvatske i katoličke korijene.

- Duboko zapreteno i skriveno hrvatsko i katoličko kulturno naslijeđe Budve i Paštrovića.

- Srijemom je vladao niz hrvatskih kraljeva hrvatske loze Trpimirovića od kralja Tomislava do kralja Zvonimira.

- Syrmium ili današnja Srijemska Mitrovica prijestolnica rane srednjovjekovne Panonske Hrvatske.

 

 

Syrmium ili današnja Srijemska Mitrovica prijestolnica rane Panonske Hrvatske a Srijem od davnina zemlja hrvatskih kraljeva :

 

Kasnije je sjedište Panonske Hrvatske premješteno u Sisak Ljudevita Posavskog.

Hrvati su vodili višestoljetne borbe s Bugarima i Bizantom za prevlast u Srijemu.

U to doba bitaka Hrvata s Bugarima i Bizantom za Srijem, niti jedno povijesno vrelo ne spominje postojanje Srba u Srijemu.

Slaveni su u ranom srednjovjekovlju stigli sa sjevera i naselili srijemsko područje. Rano slavensko pleme Timočana, na raskrižju etničkoga utjecaja Srba i Bugara, u to vrijeme bježi iz oblasti oko rijeke Timoka pred širenjem i vojnim osvajanjima novoga Bugarskog kaganata. Tako i spomenuto pleme Timočana djelomično naseljava Srijem. No, u 7. stoljeću doselidbom karpatskih Bijelih Hrvata na čelu s banom Huberom, Srijem, tada poznat još i po rimskome arhaičnom nazivu Syrmium, postaje zarana prvom prijestolnicom Panonske Hrvatske. Kasnije je sjedište Panonske Hrvatske premješteno u Sisak. Ban Huber koji je bio franačkog korijena je nakon rimskog raspada bio prvi i najstariji poznati srednjovjekovni čelnik ranog Slovinja u južnoj Panoniji. Uglavnom nam je poznat iz grčkih izvora, jer je bio vazal Bizanta, koji ga je priznao za srijemskog arhonta od 758. do 780. godine. Huber je izvjesno bio predvodnik karpatskih Hrvata pri njihovoj doselidbi uz borbe s Avarima iz oblasti rane Bijele Hrvatske u južnu Panoniju. Njegovo neslavensko ime Huber upućuje nas na realnu pretpostavku kako je bio vrlo vjerojatno franačko germanskog iskona. Značajno je da slično prezime Huber i danas postoji u našim kajkavskim krajevima.

Vlast mu je sigurno obuhvaćala najbogatije krajeve južne Panonije, a to je cijeli današnji Srijem, uključujući i istočni dio Slavonije i plodnu ravnicu Semberije na sjeveroistoku današnje Bosne. Ovo rano doba u početnoj povijesti Slovinja je ujedno i vrijeme snažnijeg kulturnog i gospodarskog utjecaja Bizanta u ranom Slovinju, koji je štitio Sirmij od avarskih provala. Bizantski utjecaj u Slovinju potom znatno opada,pa je kasnije od 9. stoljeća u Panoniji postojao tek neznatan posredni utjecaj Bizanta. Zato je u doba Hubera u Sirmiju bila naseljena i rana trgovačka kolonija bogatih Bizantinaca, koji su potom uzastopnim provalama Bugara i Mađara u 9.stoljeću uglavnom prebjegli natrag u Bizant.

Zatim je početkom 9. stoljeća Srijem bio u sjevernohrvatskoj kneževini Ljudevita Posavskog. Potom su Franci osvojili Srijem zajedno sa ostalom Panonijom i po slavenskom imenu Fruzi za Franke od onda potječe naziv planine Fruška gora. Godine 827. veći dio Srijema osvojio je bugarski kan Omurtag. Zabilježeno je i kako se u srednjovjekovnom hrvatskom kraljevstvu nalazio i Srijem. U darovnici bana Trpimira splitskoj nadbiskupiji iz 852. navodi se da je područje hrvatske države "sve obala Dunava i skroz po cijeloj državi Hrvata." U doba našega kralja Držislava i sina Svetislava Surine Srijem je u Hrvatskoj, ali ga spomenuti vladari zbog dinastičkih sukoba potom gube, te Srijem preuzimaju Bugari.

Bizantinci su nakon propasti Simeonova Bugarskog carstva u 10. stoljeću zauzeli Srijem, no novi bugarski car iz Makedonije Samuilo ubrzo je vratio vlast nad Srijemom i postavio Sermona da njime upravlja. Poslije propasti Samuilove države 1018. godine Sermon je odbio priznati bizantsku vlast, pa ga je bizantski namjesnik iz Beograda Konstantin Diogen uništio i upravljao onda Srijemom kao počasni vojvoda sve do svoje smrti 1028. godine. Tada je Bizantsko carstvo stvorilo zasebnu Temu Syrmion, koja je na jugu preko Save obuhvaćala i tada hrvatsku Mačvu. Nakon toga moćni hrvatski kralj Stjepan II Dobroslav 1030. uspio je vratiti Srijem u Kraljevinu Hrvatsku.

 

© Dragan Ilić

 

Flag Counter 

Aktualizacija stranice : 16.8.2023.

[ Otisak ] [ Izjava o privatnosti ] [ Pravo na odustanak ] [ Opći uvjeti poslovanja ] [ Dostava ]

 

Ova stranica koristi kolačiće. Ako i dalje ostanete na ovoj stranici, prihvaćate našu upotrebu kolačića.

Izjava o privatnosti Prihvaćam