Od Istre do Boke Kotorske

Od Slavonije do Dalmacije

 

 

 

 

 

 

 

 

Od Međimurja do Srijema

Od Zagorja do Sandžaka

 

 

 

 

Nezavisna Država Hrvatska

 

 

Podržite našeg dopisnika Dragana Ilica financijski :  Paypal

32-Delcampe eBay eMail

Svi članci Dragana Ilića :

 

- Nemanjići su potomci hrvatske kraljevske dinastije Trpimirovića, a Ana Nemanjić žena Stefana Nemanje je kćer hrvatskoga velikaša iz Bosne bana Borića starinom iz Slavonije.

- Srbi taje da potječu od Hrvata i da su prvotno bili rimokatolici.

- Misli i izjave poznatih ljudi o Srbima.

- Bosna i Raška su bile prije Turaka samo hrvatske pokrajine, a Bosna naseljena samo Hrvatima.

- Mračna duša i kameno srce Rastka Nemanjića ( Svetog Save ) i krvavi tragovi njegove duhovne ostavštvine sve do današnjih dana.

- Ne posustaje uzaludna srbijanska promidžba o prošlosti i državnoj pripadnosti Kosova.

- Hrvatski književnici islamske vjere u razdoblju između dva svjetska rata.

- Nepregledni niz i doprinos Hrvata islamske vjere u hrvatskoj književnosti.

- Sveti Sava u svom djelu "Krmčija Svetog Save" i u "Hilandarskom tipiku" priznao je papi kako Rimu pripada pravo nadzora u svim srpskim zemljama i gradovima.

- Sveti Sava je dobio od nelegitimnog slijednika Bizanta u liku Nikejskog patrijarha pravno nevažeću dozvolu za osnutak lažne i u samom Bizantu nepriznate autokefalne crkve 1219. godine.

- Srbi u popunosti lažirali i povijesno krivotvorili i sakrili hrvatsku genezu rimokatoličke dinastije Nemanjića.

- Srbi priznali još jednu epohalnu tajnu SPC da su do 1919. godine slavili Božić 25. prosinca po Gregorijanskom kalendaru.

- Bosna i Hercegovina je povijesno, zemljopisno i geopolitički jedinstvena i neraskidiva cjelina sa Hrvatskom.

- Hrvatsko srednjevjekovno plemstvo sjeverozapadne Bosne dokaz je pripadnosti te oblasti Hrvatskoj.

- Povijesna vrela da je sjeverozapadna Bosna od pamtivijeka središnji dio države Hrvatske i prirodni trbuh nekadašnje Kraljevine Hrvatske.

- Sve župe današnje Banjolučke biskupije crkveno su pripadale Zagrebačkoj, Kninskoj i Krbavskoj biskupiji i politički bile sastavnim dijelom srednjevjekovne države Hrvatske.

- Na Bilinopoljskom saboru 8. travnja 1203. godine poglavari crkve bosanskih heretika u nazočnosti papinog izaslanika vratili se skupa sa zavedenim pukom Katoličkoj crkvi.

- Bilinopoljska izjava od 8. travnja 1203. snaga istine koja šamara laži izmišljene bošnjačke historiografije.

- SPC je od 16. i 17. stoljeća trebinjske katolike pretvarala u pravoslavce i od posrbljenih Hrvata izmislila nepostojeće trebinjske Srbe.

- Bosansku biskupiju utemeljio je u 11. stoljeću hrvatski kralj Petar Krešimir IV i crkveno je bila podložna Splitskoj nadbiskupiji.

- Najstarija rimokatolička biskupija u BiH-u je Trebinjsko - mrkanjska i umjetno je postala jakom utvrdom srpskoga svetosavlja.

- Bihać je kao povijesni i stolni hrvatski kraljevski grad dobio status slobodnoga grada 1262. godine.

- Banja Luka je povijesno nazvana svetim hrvatskim gradom Jeruzalemom.

- Raskošna kulturna baština i bogata ostavština hrvatskog i katoličkog Vrbaškog grada preteče današnje Banje Luke.

- Hrvatski Vrbaški grad ili današnja Banja Luka bio je poprištem mnogih slavnih i velikih hrvatskih bitaka.

- Punih 65 godina hrvatski kraljevski grad Jajce pružao je pod vojnom opsadom junački otpor divljim turskim barbarima s Istoka.

- Burna prošlost Bugojna, nekada hrvatskog grada ponosa u Bosni.

- Prozor - Rama na sjeveru Hercegovine i pred vratima Bosne stoljećima na braniku hrvatstva i katoličanstva.

- Završje ili Tropolje Livanjskog, Duvanjskog i Glamočkog polja povijesno je uvijek disalo hrvatskim plućima.

- Mostar čuvar časti, ponosa i slave hrvatske Herceg Bosne.

- Hrvatsku župu Vrhbosnu na tlu današnjega Sarajeva utemeljili su Hrvati katolici a Turci su na temeljima uništene Vrhbosne sagradili tursku kasabu Sarajevo.

- Središnja Bosna hrvatski i katolički iskon bosanskih Hrvata i dokaz izvorne nacionalne, vjerske i državnopravne hrvatske pripadnosti srednjevjekovne Bosne.

- Veličanstena povijest hrvatske županije Soli je sol na rani muslimanske mitomanije o lažnom bošnjaštvu Tuzle.

- Hrvatska i katolička Bosanska Posavina bila je povijesno dijelom Hrvatskog Kraljevstva, tek na kratko u 14. stoljeću dijelom Bosne i nikada do velikosrpske agresije od 1992 - 1995. nije imala srpsku i pravoslavnu većinu naroda.

- Zaboravljena i zapostavljena nekad davno hrvatska i katolička Bijeljina srce odavno pravoslavizirane regije Semberije.

- Zvornik ili nekadašnji hrvatski Zvonik legendarna srednjovjekovna hrvatska utvrda na Drini.

- Slavna tradicija glasovite franjevačke provincije Bosne Srebrene i nekad hrvatske i katoličke Srebrenice.

- Davnašnja hrvatska i katolička Hotča, danas Foča, bila je u Podrnju glavno trgovačko odredište hrvatskih trgovaca iz Dubrovačke Republike.

- Trebinje biser južne Hercegovine cijelo tisućljeće je živjelo u mediteranskom ozračju hrvatskog duha zapadnokršćanske civilizacije.

- Očaravajuće kulturno blago Boke Kotorske zaljeva hrvatskih svetaca na jugu hrvatskoga Sinjeg mora svima znanog Jadrana.

- Grad pod Rumijom Bar tiho i kriomice čuva i živi sjećanje i uspomene na hrvatske i katoličke korijene.

- Duboko zapreteno i skriveno hrvatsko i katoličko kulturno naslijeđe Budve i Paštrovića.

- Srijemom je vladao niz hrvatskih kraljeva hrvatske loze Trpimirovića od kralja Tomislava do kralja Zvonimira.

- Syrmium ili današnja Srijemska Mitrovica prijestolnica rane srednjovjekovne Panonske Hrvatske.

 

 

Prozor - Rama na sjeveru Hercegovine i pred vratima Bosne stoljećima na braniku Hrvatstva i Katoličanstva :

 

Prozor i župa Rama, prvotno se nalazila u sastavu Hrvatskog Kraljevstva od osnutka hrvatske države u ranom srednjevjekovlju. U 12. stoljeću pripala je prvi puta teritoriju Bosne. Prvi spomen Rame je iz 1138. godine u naslovu hrvatsko ugarskog kralja Bele II i to kao toponimska istoznačnica za Bosnu u cjelini. Poslije je nazivljem pokrajine i županije, jer ramski kraj tradicijski, kulturno, pravno, povijesno i po brojnim odlikama ne spada posve niti u pravu Bosnu, niti posve u Hercegovinu, već je prirodni prijelaz i mješavina duha te dvije hrvatske povijesne pokrajine Bosne i Hercegovine. Postojala je povelja iz 1103. godine za koju je poslije dokazano da je krivotvorina, a prema njoj je još tada ugarsko - hrvatski vladar Koloman iz dinastije Arpadovića nosio naslov "kralja Rame," što je za ondašnje pojmove imalo isto značenje i naslova kralja cijele Bosne, jer je Rama u to vrijeme bila drugo ime za cijelu Bosnu.

Rama je u doba hrvatskih kraljeva bila županija smještena oko rijeke Rame i srednjeg toka rijeke Neretve. Sjedište joj je bila utvrda u današnjem gradu Prozoru. Na čelu župe je bio župan ramski. Bila je istog ustrojstva kao i ostale hrvatske županije prema Primorju ili kao u onim sjevernijim po bosanskoj unutrašnjosti. Prozor i danas predstavlja središte regije Rama, što je izvorni i stari hrvatski naziv za taj kraj, još iz doba kad je župa Rama bila dio Hrvatskog Kraljevstva i prije nego je postalo dijelom osamostaljenog istočnog hrvatskog kraljevstva nazvanog imenom Bosna, gdje se onda našao taj višestoljetni, drevni i iskonski hrvatski kraj ramske župe s gradom Prozorom.

Gubitkom vladara hrvatske krvi i ulaskom u državnu zajednicu s Ugarskom, nestankom Crvene Hrvatske ( Duklje ) i jačanjem srpske ( raške ) države, proširila se Bosna, koja se tad te bori za vlastitu državnopravnu neovisnost. Raste i utjecaj Bizanta, te za kratko car Emanuel Komnen uspijeva obnoviti vlast na cijelom Balkanu i u njegovom okružju. Rama zbog svojih prirodno zemljopisnih uvjeta, gdje visoke planine ograđuju kraj, prostorno ostaje zatvorena, izolirana i skladna cjelina. Zemljopisni su čimbenici pridonijeli tome da je Rama nešto od svoje posebnosti, premda je bila neminovno pod utjecajem najbližih i prirodnih susjeda iz matične hrvatske države i onda kad je postala graničnim i ugaonim kamenom na razmeđu Hrvatske i njezinog istočnog kraljevstva i povijesne hrvatske pokrajine Bosne.

Iako se ne zna pouzdano godina kad su Hrvati zagospodarili Ramskom dolinom, u vrijeme jačanja srednjevjekovne hrvatske pokrajine Bosne, tada se i Rama našla u njenom sastavu. Važnu je ulogu imala za vrijeme vladavine bosanske dinastije hrvatskog korijena Kotromanića, čiji su preci davno iz Slavonije i preko Save doselili u središnju Bosnu. Postojbina potonje bosanske dinastije Kotromanića bila je u Kutjevu u Hrvatskoj, tako da su i najslavniji vladari loze Kotromanića, najprije Kulin ban, onda i kralj Stjepan II i kralj Tvrtko, koje sve redom i od Hrvata pokušavaju ukrasti i Srbi i Bošnjaci zapravo potomci čistokrvnih Hrvata iz Slavonije doseljenih u srednjem vijeku u Bosnu.

U jednoj povelji koju je 1322. godine izdao Stjepan II Kotromanić spominje se od Rame knez Ostoja, a iz druge povelje pisane 1323. godine doznaje se da je to bio knez Ostoja Pribojević. Ime grada Prozora prvi put se spominje u darovnici Tvrtka I, koju je izdao 11. kolovoza 1366. godine u župi Rami pod Prozor gradom, kojom daruje hrvatskom vojvodi i velikašu Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću čitavu Plivsku župu sa tvrdim Sokol gradom. Grad je izvjesno nastao izgradnjom utvrđenja oko kojeg se kasnije razvilo predgrađe, ustvari gradsko naselje. Ono je prije pada Bosne pod osmanlijsku vlast postalo poznato bosansko trgovište.

Osmanlije su vojno zauzele staru hrvatsku župu Ramu s gradom Prozorom u ljeto 1463. godine. U listopadu iste godine kršćanski bojovnik Vladislav Hercegović ju je oslobodio od Turaka, pa mu je ugarski kralj Matija Korvin 6. prosinca 1463. godine darovao Prozor kao nagradu za pomoć u borbama koje je tada vodio u Bosni.Od tada pa do 1469. godine nema joj spomena u povijesnim vrelima. Godine 1469. Rama se javlja kao nahija u kadiluku Neretva, a njen grad Prozor kao tvrđava s posadom. Prema predaji sultan Mehmed Fatih ( 1451 - 1481 ) je najkasnije osvojio prozorski grad, odnosno utvrdu, koja mu je pružala junački i dug vojni otpor u iscrpljujućim bitkama za grad. Prozor je u vrijeme austrougarskog zaposjednuća Bosne od 1878 - 1918. imao u svom nevelikom gradskom središtu 845 stanovnika, a čitav prozorski kotar brojao je 9 419 stanovnika, u velikoj većini Hrvata katolika. Prozor je pod novom vlašću bio sjedište kotara, a zatim i općine.

 

© Dragan Ilić

 

Flag Counter 

Aktualizacija stranice : 16.8.2023.

[ Otisak ] [ Izjava o privatnosti ] [ Pravo na odustanak ] [ Opći uvjeti poslovanja ] [ Dostava ]

 

Ova stranica koristi kolačiće. Ako i dalje ostanete na ovoj stranici, prihvaćate našu upotrebu kolačića.

Izjava o privatnosti Prihvaćam