Od Istre do Boke Kotorske

Od Slavonije do Dalmacije

 

 

 

 

 

 

 

 

Od Međimurja do Srijema

Od Zagorja do Sandžaka

 

 

 

 

Nezavisna Država Hrvatska

 

 

Podržite našeg dopisnika Dragana Ilica financijski :  Paypal

32-Delcampe eBay eMail

Svi članci Dragana Ilića :

 

- Nemanjići su potomci hrvatske kraljevske dinastije Trpimirovića, a Ana Nemanjić žena Stefana Nemanje je kćer hrvatskoga velikaša iz Bosne bana Borića starinom iz Slavonije.

- Srbi taje da potječu od Hrvata i da su prvotno bili rimokatolici.

- Misli i izjave poznatih ljudi o Srbima.

- Bosna i Raška su bile prije Turaka samo hrvatske pokrajine, a Bosna naseljena samo Hrvatima.

- Mračna duša i kameno srce Rastka Nemanjića ( Svetog Save ) i krvavi tragovi njegove duhovne ostavštvine sve do današnjih dana.

- Ne posustaje uzaludna srbijanska promidžba o prošlosti i državnoj pripadnosti Kosova.

- Hrvatski književnici islamske vjere u razdoblju između dva svjetska rata.

- Nepregledni niz i doprinos Hrvata islamske vjere u hrvatskoj književnosti.

- Sveti Sava u svom djelu "Krmčija Svetog Save" i u "Hilandarskom tipiku" priznao je papi kako Rimu pripada pravo nadzora u svim srpskim zemljama i gradovima.

- Sveti Sava je dobio od nelegitimnog slijednika Bizanta u liku Nikejskog patrijarha pravno nevažeću dozvolu za osnutak lažne i u samom Bizantu nepriznate autokefalne crkve 1219. godine.

- Srbi u popunosti lažirali i povijesno krivotvorili i sakrili hrvatsku genezu rimokatoličke dinastije Nemanjića.

- Srbi priznali još jednu epohalnu tajnu SPC da su do 1919. godine slavili Božić 25. prosinca po Gregorijanskom kalendaru.

- Bosna i Hercegovina je povijesno, zemljopisno i geopolitički jedinstvena i neraskidiva cjelina sa Hrvatskom.

- Hrvatsko srednjevjekovno plemstvo sjeverozapadne Bosne dokaz je pripadnosti te oblasti Hrvatskoj.

- Povijesna vrela da je sjeverozapadna Bosna od pamtivijeka središnji dio države Hrvatske i prirodni trbuh nekadašnje Kraljevine Hrvatske.

- Sve župe današnje Banjolučke biskupije crkveno su pripadale Zagrebačkoj, Kninskoj i Krbavskoj biskupiji i politički bile sastavnim dijelom srednjevjekovne države Hrvatske.

- Na Bilinopoljskom saboru 8. travnja 1203. godine poglavari crkve bosanskih heretika u nazočnosti papinog izaslanika vratili se skupa sa zavedenim pukom Katoličkoj crkvi.

- Bilinopoljska izjava od 8. travnja 1203. snaga istine koja šamara laži izmišljene bošnjačke historiografije.

- SPC je od 16. i 17. stoljeća trebinjske katolike pretvarala u pravoslavce i od posrbljenih Hrvata izmislila nepostojeće trebinjske Srbe.

- Bosansku biskupiju utemeljio je u 11. stoljeću hrvatski kralj Petar Krešimir IV i crkveno je bila podložna Splitskoj nadbiskupiji.

- Najstarija rimokatolička biskupija u BiH-u je Trebinjsko - mrkanjska i umjetno je postala jakom utvrdom srpskoga svetosavlja.

- Bihać je kao povijesni i stolni hrvatski kraljevski grad dobio status slobodnoga grada 1262. godine.

- Banja Luka je povijesno nazvana svetim hrvatskim gradom Jeruzalemom.

- Raskošna kulturna baština i bogata ostavština hrvatskog i katoličkog Vrbaškog grada preteče današnje Banje Luke.

- Hrvatski Vrbaški grad ili današnja Banja Luka bio je poprištem mnogih slavnih i velikih hrvatskih bitaka.

- Punih 65 godina hrvatski kraljevski grad Jajce pružao je pod vojnom opsadom junački otpor divljim turskim barbarima s Istoka.

- Burna prošlost Bugojna, nekada hrvatskog grada ponosa u Bosni.

- Prozor - Rama na sjeveru Hercegovine i pred vratima Bosne stoljećima na braniku hrvatstva i katoličanstva.

- Završje ili Tropolje Livanjskog, Duvanjskog i Glamočkog polja povijesno je uvijek disalo hrvatskim plućima.

- Mostar čuvar časti, ponosa i slave hrvatske Herceg Bosne.

- Hrvatsku župu Vrhbosnu na tlu današnjega Sarajeva utemeljili su Hrvati katolici a Turci su na temeljima uništene Vrhbosne sagradili tursku kasabu Sarajevo.

- Središnja Bosna hrvatski i katolički iskon bosanskih Hrvata i dokaz izvorne nacionalne, vjerske i državnopravne hrvatske pripadnosti srednjevjekovne Bosne.

- Veličanstena povijest hrvatske županije Soli je sol na rani muslimanske mitomanije o lažnom bošnjaštvu Tuzle.

- Hrvatska i katolička Bosanska Posavina bila je povijesno dijelom Hrvatskog Kraljevstva, tek na kratko u 14. stoljeću dijelom Bosne i nikada do velikosrpske agresije od 1992 - 1995. nije imala srpsku i pravoslavnu većinu naroda.

- Zaboravljena i zapostavljena nekad davno hrvatska i katolička Bijeljina srce odavno pravoslavizirane regije Semberije.

- Zvornik ili nekadašnji hrvatski Zvonik legendarna srednjovjekovna hrvatska utvrda na Drini.

- Slavna tradicija glasovite franjevačke provincije Bosne Srebrene i nekad hrvatske i katoličke Srebrenice.

- Davnašnja hrvatska i katolička Hotča, danas Foča, bila je u Podrnju glavno trgovačko odredište hrvatskih trgovaca iz Dubrovačke Republike.

- Trebinje biser južne Hercegovine cijelo tisućljeće je živjelo u mediteranskom ozračju hrvatskog duha zapadnokršćanske civilizacije.

- Očaravajuće kulturno blago Boke Kotorske zaljeva hrvatskih svetaca na jugu hrvatskoga Sinjeg mora svima znanog Jadrana.

- Grad pod Rumijom Bar tiho i kriomice čuva i živi sjećanje i uspomene na hrvatske i katoličke korijene.

- Duboko zapreteno i skriveno hrvatsko i katoličko kulturno naslijeđe Budve i Paštrovića.

- Srijemom je vladao niz hrvatskih kraljeva hrvatske loze Trpimirovića od kralja Tomislava do kralja Zvonimira.

- Syrmium ili današnja Srijemska Mitrovica prijestolnica rane srednjovjekovne Panonske Hrvatske.

 

 

Burna prošlost Bugojna nekad hrvatskog grada ponosa u Bosni :

 

Bogata povijesna riznica Bugojna, u narodu popularnog hrvatskog malog Rima u Bosni.

Bugojno je nastalo u srednjem vijeku. Teritorij grada Bugojna bio je smješten u starohrvatskoj državi u Uskopaljskoj župi i bio je pogranični grad hrvatsko - ugarske kraljevske države s Dukljanskom državom 1102. godine. Godine 1300. bugojanski kraj je bio na raskrižju hrvatskih Donjih kraja na Vrbasu i Bosne pod vlašću hrvatskoga bana Pavla Šubića. Nakon Zadarskog mira 1358. bugojanski kraj pripao je Bosanskoj biskupiji i Kaločkoj biskupiji u Hrvatskom Kraljevstvu i dijelu Hrvatsko - Ugarske države. Godine 1375.bugojanski kraj pripadao je kustodiji bosanskoj unutar Bosanske vikarije. Nadalje, kronološkim nizom, godine 1412. bugojanski kraj je granično područje posjeda hrvatskoga plemića u Bosni Hrvoja Vukčića Hrvatinića i posjeda pod izravnom vlašću bosanskoga bana i kralja.

Još u vremenima srednjevjekovne istočnohrvatske države u Bosni u predjelu oko Bugojna su djelovali franjevci. Franjevački samostan u Veseloj Straži ili samo kratko lokaciji Vesela kod Bugojna, postojao je još u 15. stoljeću. Kod lokacije Seone nalazi se 18 otkrivenih stećaka. Oni su pronađeni na lokalitetu Crkvina crkve iz 13. stoljeća i dimenzija 35 metara dužine i 20 metara širine, zidova od sedre, debelih i do dva metra. Njih je našao muslimanski mjesni poduzetnik iz Bugojna Husein Smajić, posve nenadano, kopajući poveliko umjetno jezero.  O nađenim tragovima crkve postoje zapisi, a najstariji je iz 1406. godine. Tamo piše da je u toj crkvi održan kapitul bosanske franjevačke vikarije "od sve Bosne", koju je pohodio bosanski kralj Hrvat Stjepan Ostoja. Malo dalje od ostatak crkve je Kik, jedno vrlo strmo uzvišenje, na kojem se nekad nalazio grad Vesela Straža. Kik je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, ali ne obuhvaća područje Crkvine. Kod konzervativnih ostataka srednjevjekovne crkve, od proljeća prošle godine predviđena je gradnja nove crkve. Kik je svojedobno bio i značajnim trgovačkim središtem.

Kroz Jajce pored Bugojna uz Vrbas prema Fojnici i dalje, vodio je bosansko - makedonski put. Uzvodno Vrbasom nalazili su se rudnici srebra, bakra i željeza. Osmanska vlast je na područje Bugojna došla oko pada Bosne pod Turke 1463. godine. No, Bugojno je i prije turske invazije stvorilo urbanu tradiciju, zbog čega je u vremenima austro - ugarske vlasti od 1878. pa nadalje steklo osobine drukčije od gradova koje je krasila višestoljetna povijest orijentalno islamskog i orijentalno balkanskog grada. Između sela Gračanice i Kordića sagrađen je grad Susid. Crkva datira iz razdoblja od 5. do 7. stoljeća i građena je u benediktanskom stilu, po čemu je druga takva pronađena na tlu Bosne i Hercegovine. Po tumačenju druge skupine arheologa, spomenuta crkva je mlađega datuma i potječe iz 13. stoljeća, a stradala je prije osmanskih osvajanja i to u periodu između 1414. i 1437. godine. Utvrda Vesela Straža potrajala je dulje. Iako su je Osmanlije zauzele nakon pada Bosne, hrvatsko - ugarske snage vratile su je u protunapadu. Prema odredbama sporazuma potpisanoga 1503. Vesela Straža pripala je Turcima, no ubrzo nakon toga nestaje joj trag u povijesnim spisima. U novije doba, godine 2004. poravnavanjem platoa gdje je bila ta utvrda, oštećen je ostatak kule Vesele Straže.

Osmanska vlast ostavila je od znamenitosti Sultan Ahmedovu džamiju, Rustempašića kulu i Sulejmanpašića kulu. Godine 1844. osnovana je župa Bugojno. Godine 1858. župa Skoplje je podijeljena na na dva dijela. U sjevernom dijelu osnovana je župa Malo Selo ( Bugojno ), a u južnom dijelu župa Skoplje Gornje. Od tada vodi svoje matične knjige. Od osamostaljenja Bugojna 1844. župnik je neko vrijeme stanovao u iznajmljenoj kući u Malom Selu, da bi uskoro podigao skroman župni stan i kapelicu. Godine 1854. izgrađena je prikladnija kuća, koja je 1922. nadomještena novom. Kapelanija Bugojno je 1858. proglašena župom, a od 1868. godine franjevci su tamo pokrenuli pučku školu. Nakon austrougarskog zaposjedanja Bosne i Hercegovine sagrađene su katolička Crkva svetog Ante Padovanskog, crkva svetoga Ilije Proroka i crkva Prečistog Srca Marijina. Župna crkva je bazilikalnog tipa i najveća je u Bosni uz tolišku. Gradnja sadašnje župne crkve započela je 1879. godine, što je potrajalo dugo vremena. Crkva je pokrivena 1886. godine. Po svojoj arhitekturi ona slijedi bazilikalni tip crkve. Po dimenzijama je uz tolišku crkvu najveća u Bosni. Zvonik je znatno kasnije izgrađen.

 

© Dragan Ilić

 

Flag Counter 

Aktualizacija stranice : 16.8.2023.

[ Otisak ] [ Izjava o privatnosti ] [ Pravo na odustanak ] [ Opći uvjeti poslovanja ] [ Dostava ]

 

Ova stranica koristi kolačiće. Ako i dalje ostanete na ovoj stranici, prihvaćate našu upotrebu kolačića.

Izjava o privatnosti Prihvaćam