Nezavisna Država Hrvatska

Unabhängiger Staat Kroatien - Independent State of Croatia
État indépendant de Croatie - Stato Indipendente di Croazia - Estado Independiente de Croacia

Filatelija Nezavisne Države Hrvatske 1934 - 1994. I Briefmarkenkunde des Unabhängigen Staates Kroatien 1934 - 1994.

[ SVE SRPSKE LAŽI ] [ JUGO-SRPSKI ZLOČINI U NDH ] [ VOJNA POVIJEST ] [ POVIJEST ] [ DIE VERBOTENE GESCHICHTE DER KROATEN ] [ SERBISCHE LÜGEN ]

PROČITAJ VIŠE :

 

[ POČETAK ]

 

- 7. SS divizija „Princ Eugen”

- 13. SS divizija “Handžar”

- 23. SS divizija “Kama”

- SS pukovnija “Sandžak”

- Njemačko-hrvatsko redarstvo

- 369. pojačana pukovnija

- 369. “Vražja Divizija”

- 373. “Tigar Divizija”

- 392. “Plava Divizija”

- Zrakoplovna legija

- Pomorska legija

- Protuzrakoplovna legija

- Laki prijevozni zdrug

- Einsatzstaffel

- 1. Kozačka Divizija

- Hrvatsko domobranstvo

- Ustaška vojnica

- Crna legija

- Hrvatske oružane snage

- Zrakoplovstvo

- Protuzračna obrana

- Ratna mornarica

- Hadžiefendića legija

- Huskina legija

- Muslimanska milicija u Foči

- Muslimanska milicija u Goraždu

- Muslimanska milicija u Fazlagića Kuli

- Muslimanska milicija Salke Ćatića

- Oružništvo

- Narodna zaštita

- Državna radna služba

- DORA postrojbe

- RAVSIGUR

- Ustaška nadzorna služba

- Ustaška mladež

- Željeznička ustaška vojnica

- Ženska loza ustaškog pokreta

 - Istarska domobranska pukovnija

- DOMDO postrojbe

- Crnogorska narodna vojska

 

KONTAKTIRAJTE NAS :

 

E-Mail

 

CD / DOWNLOAD :

 

Transponder - Velika Smradija

 

POKRET 10. TRAVANJ :

 

Domoljubni pokret
10. travanj.

[ Pročitaj više ]

 

VOJNA POVIJEST : 23. SS divizija “Kama”

 

23. Oružana gorska divizija SS-a „Kama” ili 23. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Kama“ (skraćeno Kama divizija, također i hrvatska br. 2) je bila vojna jedinica u sastavu Waffen SS-a tijekom Drugog svjetskog rata. Osnovana je krajem 1944. i sastavljena od dobrovoljaca iz NDH, točnije od hrvatskih anti-komunista i Volksdeutschera.

Kao i njena sestrinska formacija, dobila je ime po kratkome turskom nožu, u ovom slučaju, kratki nož pod imenom kama.

Kama divizija je druga hrvatska Waffen SS divizija. Nova divizija je dobila počasni naslov „Kama”.

Novačenje u diviziju Kama počelo je 10. lipnja 1944., a najveći broj časnika i podčasnika bili su Nijemci.

Hrvatski časnici su također iz Handžar divizije prebačeni u Kamu, uključujući i cijelu izviđačku bojnu. Ovo je bila druga hrvatska muslimanska divizija.

 

Zanimljivo je to da Kama nikad nije bila u veličini divizije. U rujnu 1944. divizija je brojala 3.793 vojnika.

Plašeći se partizanskih ometanja u obučavanju vojaka, obučno mjesto divizije bila je regija Bačka. Bačka je bila anektirana od Mađarske u travnju 1941., i bila je dovoljno odvojena od partizanskog utjecaja.

Divizija počinje djelovati u srpnju i kolovozu 1944., ali tijekom mjeseca rujna 1944. Crvena Armija je napravila opasno napredovanje prema Mađarskoj i Balkanu. Obučno mjesto divizije bilo je uz vatrenu liniju. SS-FHA je pokušao opremiti diviziju za borbu, 24. rujna je bio određen kao datum s kojim divizija kreće u borbu.

Stupanj obuke vojaka je i dalje bio samo osnovni, međutim, određeni datum je došao. SS-FHA uvidio je da divizija nema vremena za potpuno formiranje. Kako se Crvena Armija kretala po Mađarskoj, njemački časnici odlučili su ukinuti diviziju i njezine vojnike i obučene časnike premiještali su u druge divizije. Odluka je donešena u listopadu 1944., i glavnina divizijskog sastava pomogla je u formiranju 31. dobrovoljačke SS divizije.

Hrvati muslimani divizije Kama su po zapovjedi otišli u Handžar diviziju. Neki od njih su dezertirali tijekom puta u Handžarov stožer, ali se većina javila na dužnost.

Divizija Kama je predviđena kao protu-partizanska jedinica, ali situacija u Europi prisilila je njemačko vojno vodstvo na ukidanje divizije, i divizija nikada nije do kraja formirana niti je bila u borbama.

Nakon raspuštanja jedinice redni broj 23 ustupljen je sljedećoj formiranoj, 33. SS dobrovoljačkoj pancergrenadirskoj diviziji "Nederland".

 

 

Gore : Njemački plakat : divizije Waffen SSa. Na njim se i vidi hrvatska 23. SS divizija "Kama".

 

 

Sastav divizije :
 

- Waffen-Gebirgsjäger-Regiment der SS 55 (kroatische Nr. 3)

- Waffen-Gebirgsjäger-Regiment der SS 56 (kroatische Nr. 4)

- SS-Gebirgs-Artillerie-Regiment 23

- SS-Aufklärungs-Abteilung 23

- SS-Panzerjäger-Abteilung 23

- SS-Flak-Abteilung 23

- SS-Pionier-Bataillon 23

- SS-Gebirgs-Nachrichten-Abteilung 23

- SS-Gebirgs-Sanitäts-Abteilung

- SS-Feldersatz-Bataillon 23

 

 

21. lipnja Himmler je promaknuo Sauberzweiga u SS Gruppenführera i glavnom generalu Waffen-SSa i imenovao ga da zapovijeda s korpusu, kojemu je dodijeljena titula IX Waffen Gebirgs Corps der SS.

Korpus se je formirao u Bácsalmásu, u južnoj Mađarskoj, gdje je raspoređena 18. SS divizija Horst Wessel.

Od 23. lipnja su 54 časnika, 187 dočasnika i 1.137 pripadnika 13. divizije SS-a su bili izabrani za prijelaz u 23. SS diviziju Kama okupljeni u posavskom mjestu Bošnjaci. Premješteni su u Bačku 15. srpnja.

Uključili su i tri dočasnika iz svake kompanije 13. SS divizije, jednu konjičku eskadru, jednu bateriju iz svakog topničkog bataljuna, kao i specijalne postrojbe.

Njemački časnici i dočasnici su služili kao zamjenske jedinice.

Centar divizije je bio Franzenkanal, sa garnizonima u Szenttamasu i u Kúli, te na obe strane linije Zombor-Verbász.

SS divizija "Kama" je trebala imati jačinu od 10.000 ljudi a koji su se trebali regrutirati od hrvatskih muslimana rođeni 1926 i 1927 godine te ako potrebno iz različith muslimanki milicija Nezavisne Države Hrvatske.

Po izvjestaju časnika za rekrutiranje u Waffen-SS, SS Obergruppenführer (general-pukovnik) Gottlob Berger 15. rujna 1944. godine je on izvijestio Reichsführer SSa Heinrich Himmlera da se nije dpvoljno hrvatski muslimana javilo u "Kamu" pa predlaze da se i u nju primljaju hrvatski katolici.

Tijekom Pavelićeva posjeta Hitleru u rujnu 1944. godine, je general Đuro Grujić, šef Pavelićevog vojnog ureda, rekao kako su se već javili 5.000 dobrovoljaca, ali da će biti teško da se jave još 5.000 dobrovoljaca da bi divizija došla na broju od planiranih 10.000 ljudi.

Mnogi Volksdeutscheri iz Hrvatske i nekoliko iz Mađarske bili su zaposleni u diviziji kako bi djelovali kao prevoditelji izmedu hrvatskih muslimana i njemačkog kadra,

Divizija je 10. rujna imala snagu od 126 časnika, 374 dočasnika i 3.293 vojnika, sastavljenih od njemačkih časnika i hrvatskih muslimanskih vojnika, djelić svoje propisane snage. Nijemci su povećali planirani broj od 10.000 vojnika na 19.000 vojnika.

Tijekom zadnje faze treninga u Mađarskoj došlo je do desinformacija u diviziji da će se nijemci povući iz Balkana i da će prepustiti Nezavisnu Državu Hrvatsku da se sama brani. Moral je radi toga vidljivo slabio.

 

 


 

Zapovjedništvo IX. Planinski korpus SSa (Hrvatska) napustilo je Mađarsku, a 3. listopada 1944. godine stigli su u selo Andrijaševci kod Vinkovaca.

Sjedište je djelomično djelovalo vec 7. listopada.

Hrvatski muslimani nisu odmah napustili Bačku, a kratko vrijeme bili su smješteni zajedno s novom 31. dobrovoljačkoj SS diviziji koju je zapovijedao Lombard.

U međuvremenu, Crvena armija je nastavila napredovati u Mađarskoj, a 9. listopada 1944. komandant Waffen-SS snaga u Mađarskoj poslao je telegram IX. Planinskim korpusu SSa (Hrvatska), navodeći da su "jedinice SS Oberführera Lombarda spremne za borbu a hrvatski muslimani iz "Kama" divizije bili bačeni u borbu u Bačkoj".

Hrvatski muslimani su bili su razmješteni duž rijeke Tisa otprilike tjedan dana kao dio borbene skupine Syr u pokušaju usporavanja sovjetskog napretka. Posljedica toga je bila odgoda povratka hrvatskih muslimana u Nezavisnu Državu Hrvatsku.

 

Die aus dem III. Reich verwendeten Bilder, Dokumente, Propagandamittel oder die Handlung dienen der staatsbürgerlichen Aufklärung, der Abwehr verfassungswidriger Bestrebungen, der Kunst oder der Wissenschaft, der Forschung oder der Lehre, der Berichterstattung über Vorgänge des Zeitgeschehens oder der Geschichte oder ähnlichen Zwecken nach dem Strafgesetzbuch (StGB), § 86 Verbreiten von Propagandamitteln verfassungswidriger Organisationen, Absatz 3.

Hrvatski muslimani su odvojeni od prve linije u Mađarskoj i počeli su se preseliti u bosanski dio Nezavisne Države Hrvatske da se pridruže 13. SS diviziji "Handžar" kada su se pobunili 17. listopada 1944. godine.

Raithel je brzo preuzeo kontrolu, ali pobuna je značila ponovno raspuštanje te "nove" 23. SS divizije "Kama".

Jedan je broj pouzdanih hrvatskih muslimana iz divizije bio korišten kao zamjena u 13. SS diviziji "Handžar", a 23. SS divizija "Kama" se je formalno raspustila 31. listopada 1944. godine.

 

Die aus dem III. Reich verwendeten Bilder, Dokumente, Propagandamittel oder die Handlung dienen der staatsbürgerlichen Aufklärung, der Abwehr verfassungswidriger Bestrebungen, der Kunst oder der Wissenschaft, der Forschung oder der Lehre, der Berichterstattung über Vorgänge des Zeitgeschehens oder der Geschichte oder ähnlichen Zwecken nach dem Strafgesetzbuch (StGB), § 86 Verbreiten von Propagandamitteln verfassungswidriger Organisationen, Absatz 3.

Usprkos kratkom životu, 23. SS divizija "Kama" se smatra jednoj od trideset i osam divizija SSa.

Nakon što je "Kama" divizija raspuštena, brojčana oznaka "23" dodijeljen je 23. dobrovoljackoj SS diviziji "Nederland", a Raithel je zapovijedao 11. pješačkom planinarskoj pukovniji "Reinhard Heydrich" iz 6. planinarske SS divizije koja se je borila protiv američke vojske u južnoj Njemačkoj tijekom posljednjih mjeseci Drugog svjetskog rata.

Lijevo : ovratnik 23. dobrovoljacke SS divizije "Kama".

 

Tijekom formiranja i osposobljavanja u Backoj tijekom ljeta 1944. vojnici su nosili tropske kaki uniforme s kratkim hlačama.

Vojnici divizije su nosili SS M43 fez : poljski sivi model sa odorom u boju i crveni model za parade.

 

Lijevo : Bojna pošta SS divizije "Kama".

 

 

Zapovjednici :

 

Lijevo : SS Standartenführer Helmuth Raithel

(1. srpnja 1944. – 28. rujna 1944.)

 

Die aus dem III. Reich verwendeten Bilder, Dokumente, Propagandamittel oder die Handlung dienen der staatsbürgerlichen Aufklärung, der Abwehr verfassungswidriger Bestrebungen, der Kunst oder der Wissenschaft, der Forschung oder der Lehre, der Berichterstattung über Vorgänge des Zeitgeschehens oder der Geschichte oder ähnlichen Zwecken nach dem Strafgesetzbuch (StGB), § 86 Verbreiten von Propagandamitteln verfassungswidriger Organisationen, Absatz 3.

Lijevo : SS Brigadeführer Gustav Lombard

(28. rujna 1944. – 1. listopada 1944.)

 

 

KOMENTARI :

 

 

 

 

 

Pogledajte [ OVDJE ] program "Krugovala" i ugradite radio stanicu besplatno u Vašu stranicu.

[ Impressum ] [ Datenschutzerklärung ] [ Otisak ] [ Izjava o privatnosti ]

 

Flag Counter 

Auf dieser Seite werden Cookies von integrierten Plug-Ins und Widgets verwendet. Wenn du dich weiterhin auf dieser Seite aufhältst, akzeptierst du den Einsatz von Cookies.

Mehr lesen

Ova stranica koristi kolačiće („cookies“) kako bi vam pružila bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda ove stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Pročitaj više