Od Istre do Boke Kotorske

Od Slavonije do Dalmacije

Od Međimurja do Srijema

Od Zagorja do Sandžaka

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA

 
[ Program internet radija “Krugoval” ]

 

Njemačka knjiga Ministarstva Vanjskih Poslova dokaziva srpske zločine u NDH već 3 dana nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske!

Šok za crvene domaće i dušmanske balkanske bradate bezpovijesne “istoričare” : ova knjiga Ministarska Vanjskih Poslova dokumentira srpske zločine od 13.4.1941 do listopada 1942 godine.

Dokaziva i činjenicu da su postojale tri formacije zločinaca :

- partizani
- četnici
- četnički partizani

Četnici su već 1941 godine prešli u partizane a ne kako bezpovijeni “istoričari” tvrde tek 1945te godine!

Pročitajte ovu knjigu na njemačkom jeziku i djelomično na hrvatskim
prijevodu [ OVDJE ].

 

NDH nije nikad kapitulirala pred jugo-srpskim okupatorom i pravno postoji još i danas!

Ovo vam jugo-srpski i bradati “istoričari” taje : Nezavisna Država Hrvatska nije pred okupatorima N.D.H. (partizanima i u partizane preobućenim četnicima) kapitulirala i zato pravno postoji još i danas!

Otkrivamo laž da je Poglavnik dr. Ante Pavelić “prodao” Dalmaciju Talijanima : to je već 1922 godine napravio srpski ministar Pašić u Kraljevini Jugoslaviji!

[
PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Srbi dokazivaju sami svoju laž o navodnim broju “srpski žrtava” u NDH!

Jugo-srpske brojke dokazuju tko je zbilja žrtva u II. Svijetskom Ratu : prema popisu 1931 i 1948 je bilo
1.024.000 Srba više a 1.230.000 Hrvata manje!

... U lažima su duge brade!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Genetičari potvrdili : Srbi su genetski Turci!

Srpski genetičari iz Instituta Vinča su biokemijski potvrdili 49% turskog haplotipa HG-2 u genetici Srba!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Srbi ukrali “svoj” grb i dvoglavnog orla od bizantske obitelji Palaiologos!

Otkrivena najveća srpska blamaža : ukrali su od bizantske obitelji Palaiologos grb i dvoglavnog orla a turski sultan Mahmud II. je Srbima dizajnirao njihovu zastavu!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Crnogorci svjedoće kako su Srpkinje uživale 500 godina pod Turcima!

Crnogorci svjedoće kako su Srpkinje uživale skoro 500 godina pod Turcima u prvoj bračnij noći i tako poboljšali genetiku takozvani Srba.

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Sandžak u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj!

O ovim šute domaći crveni izdajnici, četnički zlotvori a i takozvani "Bošnjaci" : Sandžak je bio na zahtjev Sandžaklija 6 mjeseci dio Nezavisne Države Hrvatske!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Otkrivamo srpsku laz da na Katedrali u Magdeburgu pise anti-hrvatski natpis!

 

Srbi i domaći izdajnici tvrde da na katedrali u Magdeburgu (Njemačka) piše “Nek nas Bog čuva od kuge, rata i Hrvata!”.

Kontaktirali smo propovjednika i povijestničara katedrale te crkvenjaka katedrale koji su nam potvrdili tu srpsku laž!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Šrbi ubili 80.000 Židova i jedan dio Roma u Srbiji i prepisali svoje zločine Nezavisnoj Državi Hrvatskoj!

Srbi su Hitleru prvi javili da je Srbija “judenfrei” (oslobođena od Židova) i ubila 80.000 nedužni Židova i jedan dio Roma i kasnije te žrtve prepisala Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Pročitajte i dokumentacije prešućenog srpskog  antisemitizma :

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Trojedna Kraljevina  Hrvatska, Slavonija i Dalmacija je postajala duže nego Kraljevina Srbija!

Velikosrpski "istoričari" taje da je Srbija na Berlinskom  kongresu 1878. godine postala samostalna a tek 1882 kraljevina, to znaći 137. godina nakon Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije a još više taje da je Srbija bila vazal Hrvatske!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Prema indijskoj svetoj knjigi Rig-Veda se o Hrvatima znade do
12.700 prije Krista!

Pročitajte sve o velikoj bogici Sarasvati i hrvatske Sarasvati-Ind civilizaciji te rano-hrvatske države [ Hurwurdu ],
[ Hurrwuhe-Mitanni ], [ Urartu ],
[ Huritsko kraljevstvo ], [ Harauvatija ]
i [ Chorasmija ]

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Šok za Srbe : Srpski vladari nisu bili Srbi!

Otkrivamo : navodna “srpska” dinastija Nemanjića je sve drugo bila, samo ne “srpska”!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Tko laže taj i krade!

Srbi kradu povijest hrvatski državica unutar Crvene Hrvatske [ DUKLJE ],
[ PAGANIJE ],[ ZAHUMLJA ] i
[ TRAVUNJE ].

 

Tko je zbilja bio crveni šumski bandit Tito?

Dali je lažni smrad Tito bio Joshua Ambroz Mayer ili Walter Weiss?

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Homo Balkanicus Primitivus protiv zdravog razuma
Hrvata!

Kako se velike “Hrvatine” bune svake godina protiv slavlja “Helloweena” a neznaju o poganstvu u svojoj kršćanskoj vjeri!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Srbi i Sorbi nemaju ništa zajedno!

Bezpovijesni Srbi su propali u pokušaju ukrasti Sorbima identitet i prisvojiti ga sebi. Genetika, vjera, jezik  i veksilologija dokazivaju da opet lažu!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Muslimanske milicije Nezavisne Države Hrvatske.

Procitajte sve o muslimanskoj miliciji u Foči, Goraždu, Sandžaku, Huskinoj legiji, miliciji Salke Ćatića i miliciji Muhameda Hadžiefendića.

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Njemačka Narodna Skupina i Einsatzstaffel u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Pročitajte sve o Njemačkoj Narodnoj Skupini u NDH, Branimiru Altgayeru, filatelističkim izdanjima NNS i zloćin jugo-srpskog okupatora Nezavisne Države Hrvatske nad Nijemcima.

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Ovo vam taje domaće sluge bezpovijesni bradati “istoričara” :
Velikaya Horvatiya u dana
šnjoj Ukrajini, Poljskoj i Českoj!

Jeste čuli za tri hrvatske države “Bijelu Hrvatsku”, “Crvenu Hrvatsku” i “Karpatsku hrvatsku” na tlu današnje Ukrajine, Poljske i Česke?

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Srbi odgovorni za
17.000.000 mrtvih u
I. Svijetskom ratu!

Franz Ferdinand je htjeo preurediti dualnu “Austro-Ugarsku” monarhiju u trialnu “Austo-Ugarsku-Hrvatsku” pa je balkanski četnički divljak Gavrilo Prinicp dobio nalog da ga ubije.

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Srpkinja Sonja Biserko : “Cijela srpska povijest je laž!”

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora Srbije potvrdila otovrenu tajnu : cijela srpska povijest je laž!

U lažima su duge brade!

[ PROČITAJ VIŠE ] [ SVE TEME ]

 

Starohrvatska država Hurwurdu :

Hurwurdu ili Hurwurtu (autonim : Hurrduw, ranije *Urw'Urduv, Hetit. Tegarama, amoritski : Tho-Garma, asir. Til-Garimmu, Biblija : úĚĺâřîä - Togarmah, grč. Thargamos, armen. Թորգոմ - T’orgom, gruz. თარგამოს - T’argamos) : Već od najranijega prametalnog halkolita u IV. tisućljeću, istodobno s ranim Sumerom i prvim egipatskim faraonima I.-III. dinastije, oko Kavkaza i osobito na južnom Zakavkazju je već razvijena razmjerno viša kultura s najranijim arheonalazima vladarskih piramida do 130 m, uz bogate metalne priloge u grobovima. To se pripisuje ranoj etnoplemenskoj grupi zapisanoj od južnijih susjeda kao Tho-Garma ili Togarmah, a u njihovu vlastitom izgovoru iz IV. tisućljeća najvjerojatnije kao *Urw'Urduv, pa u III. tis. kao Hurrduw i potom Hurwurdu.

Rana prakultura Hurrduw (Tho-Garma) je prvi i najstariji začetak u razvojnom slijedu od 4 faze povezanih huritoidnih civilizacija u Zakavkazju i Kurdistanu kroz puna tri tisućljeća, tj. izmedju 34.- 6. stoljeća pr.Kr. : predhuritski Hurrduw (Tho-Garma) od 34.- 25. st., pa ranohuritski Hurwurdu (Urkiš) od 24.- 20.st., srednjeg kraljevstva Hurrwuhé Mitanni od 16.- 13. st. i zadnja najveća Urartu (carstvo Bihayni) od 9.- 6. st. pr. Kr. s kojom završava taj manjeviše povezani niz huritoidnih visokih civilizacija Starog Istoka. Ove su civilizacije istodobno-paralelne kao i susjedne akado-asirske civilizacije u Mezopotamiji, a zbog njihova najsjevernijeg položaja na sjevernom rubu Starog Istoka već blizu Europe, imale su potom i vidljive susjedne utjecaje na najranije predke Praslavena i Prahrvata.

Zakavkazje (Transcaucasia) ili južni Kavkaz je geopolitički prostor u južnijem okružju gorja Kavkaz na granici izmedju istočne Europe i jugozapadne Azije, južno od najviših vrhova Velikog Kavkaza. Pruža se izmedju Crnog mora na zapadu i Kaspijskog jezera na jugoistoku, tj. danas politički izmedju Ruske federacije na sjeveru, Irana na jugu i Turske na jugozapadu. Naš naziv Zakavkazje i medjunarodni Transcaucasia su podrijetlom iz ruskog jezika od geonima Закавкáзье koji označava južniji prostor iza Kavkaza. U zemljopisnom smislu tu pripadaju južni obronci Velikog Kavkaza, južnije gorje Mali Kavkaz, Kolhidska primorska nizina uz Crno more, doline rijeka Kura i Arax, Armenska visoravan i Tališko gorje s primorskom nizinom Lenkorana uz Kaspijsko more. Prostor južnog Zakavkazja je vjerojatno bio najstarije vinogradarsko područja u svijetu, pa ga mnogi stručnjaci smatraju i prvim ishodištem vinarstva. Danas su uz vinograde tamo još važne plantaže raznoga inog voća, limuna, čaja i dr.

Negdje od 35.-26. stoljeća pr. Kr., na južnom Zakavkazju uz granicu Gruzije i Azerbeidjana, gruzijski i ruski arheolozi su dokazali materjalno postojanje najranije razmjerno više kulture iz ranoga prijelaznog doba halkolita, o kojoj su iz raznih gledišta prvi ponešto pisali : Kušnareva 1970, Munčajev 1975, Gimbutas 1980, Winn 1981, Ivanov 1983, Diakonov 1991 i ini noviji. Ovi iz ranog Zakavkazja su već imali konje, bronzu, zlato i inu tehnologiju, ali je ta kultura bila još agrafička tj. nisu dosad nadjeni nikakvi izravno njihovi zapisi, izim tek oskudno o njima južniji klinopisi iz Mezopotamije. Ova viša kultura ranog Zakavkazja je približno istodobna s ranim Sumerom i Akadom, prvim faraonima ranog Egipta i početnom rigvedskom civilizacijom Saraswati oko Inda.

Najznačajniji i nedvojbeni njihovi arheološki dokazi na jugu Kavkaza su tri goleme kamene piramide površine do 3ha i visine 100-130 metara, čunjasto-okruglog oblika bez uglova, na arheonalazištima Bedeni, Tsalka i Tsnori u Gruziji, pa najveća Uch-Tepe u Azerbeidjanu i Utamish u Dagestanu, te kipovi zlatnog lava kao sfinge čija je starost datirana do 5 tisućljeća od danas tj. u III. tis. pr.Kr. : Ovo su bile najstarije arheološki datirane piramide i sfinge u Euraziji, istodobne s prvim faraonskim piramidama u Egiptu. Slične su i kopije tih kavkaskih pra-piramida manji primitivniji kurgani ranih Indoeuropljana sjeverno od Kavkaza. Unutar ove 3 čunjaste piramide su nadjene grobne komore s kosturima tadanjih vladara, njihovih žena, pa konja i zlatni predmeti, - što se sada pripisuju donedavna legendarnoj dinastiji "Tho-Garma" koja bi po prapovjesnim klinopisima na početku svijeta vladala izvan Mezopotamije tim sjevernim zemljama oko Kavkaza. Iz arheonalaza je vidljivo kako to više nisu bila tek primitivna neorganizirana plemena ranog Zakavkazja, nego vjerojatnije već plemenski savez s jasnim društvenim slojanjem i vrhovnim čelnikom za kojega su izgradjene te velike piramide s luksuznim grobnim komorama.

Antropologija i jezične indicije dokazuju kako to nisu bili Semiti niti mongoloidi, a ruski jezikoslovci kao Gamkrelidze, Diakonov, Ivanov i ini, iz kasnijih zapisa tamošnjih naroda su etimološki izveli i poneke znakovite rane riječi tih ranih graditelja : npr. njihov vlastiti etnonim te rane etnogrupe najvjerojatnije bi ispočetka u IV. tisućljeću približno glasio "Urv'Urduw" i kasnije u III. tis. Hurrduw. Najraniji klinopisima zapisani strani nazivi južnije iz Mezopotamije za te daleke sjeverne gorštake na visoravni planinske zemlje Eli-Pabanhi (= "Sveto gorje") izmedju Kavkaza i Antitaurusa, glasili su : na prasemitskom jeziku ranih Amorita (Amurru) kao Tho-Garma u opisnom značenju "Bljedoglavci" ili "Svjetlokosi", od čega je možda potom nastao u Starom zavjetu i kasniji biblijski etnonim 'Togarmah' (nije sigurno da se to odnosi na istu ranu etnogrupu - vjerojatnije na kasnije Armence). Na ranoasirskom kliniopisu, Til-Garimmu označuje sjeverna gorska plemena oko izvorišta rijeke Eufrat.

U najraniji osvit prve pismene prapovijesti čovječansva pred 5.000 god., Antitaurus je bio prvi poznati rani naziv nekog gorja, zapisanoga klinopisom pod pradavnim sumeranskim imenom Eli-Pabanhi ("Sveto gorje"), zato jer iz njega izviru njihove glavne rijeke : pradavna Idigina (danas Tigris) i Buranum (Eufrat), pa dalje teku kroz ravnicu Mezopotamije sumerski nazvane Kengir. U V. tis. pr. Kr., na visoravan južnog Zakavkazja izmedju gorja Kavkaz i Antitaurus (danas Armenija i Kurdistan) doseljuju se iz središnje Azije, rana poludivlja plemena Predhurita, koja su tada još na ranomu praeurazijskom polujeziku pred nekih 9.000-7.000 god. za sebe imala vlastiti urodjenički naziv "Urv'Urduw" (IVANOV 1976, DIAKONOV 1993). U to pradavno doba nakon oledbe još pred početak neolita, zajednički praeurazijski polujezik se već raspada na prva pranarječja (arhidialekte), od kojih je najveći bio nostratički (iz ovoga potom nastaju semitski, indoeuropski i ini prajezici), a jedan od inih bi tada bio i "urduwski" (prakavkaski) arhidialekt.

Pripadna praplemena "Urv'Urduw" su tada još bili divlji urodjenici približno na razili amazonskih Indianaca i srednjoafričkih crnaca, pa su svojim poganskim božanstvima prinosili i ljudske žrtve. Jasan arheološki trag toga je vidljiv još nakon doselidbe u prapovjesno Zakavkazje, gdje su oko njihovih žrtvenika iskopani brojni dječji kosturići koji upućuju kako su za žrtve bogovima prinosili i novorodjenu dojenčad - što baš i nije čudno kad slična negativna selekcija djece u "novom pakovanju" i dandanas opet djeluje kroz abortuse kao žrtve našemu modernom božanstvu "Svetog Standarda". Niz raznih inih pokazatelja i novijih nalaza zajednički upućuju, kako prva predpovjesna pradomovina ranohuritskih predaka iz grupe urodjeničkih plemena "Urv'Urduw" početkom neolita vjerojatno još nije bila ni u Iranu niti Indiji, nego još sjevernije u središnjoj Aziji uz gorje Tyen-Shan :

   a) Uz gorje Altaj i izvorište rijeke Jenisej u južnom Sibiru i oko republike Tuva još do danas žive egzotična huritoidna plemena s nizom pradialekata, koji su po ruskim lingvistima (DULZON 1968, GOHMAN 1982, KUZMINA 1986, MALOLETKO 1989, itd.) leksički manjeviše slični Urarto-Huritima : Arini, Assani, Khanty, Kotti, Vasyugani i ini slični.

   b) Na nekadanji boravak najranijih predaka Urv'Urduw u srednjoj Aziji u susjedstvu altajskih mongoloida, upućuju takodjer i najnoviji biokemijsko-genomski nalazi iz srednjoazijskih naroda i altajskih plemena (SPENCER-WELLS i sur. 2001) gdje se daleko izdvojen medju raznim dominantnim mongoloidima kao trag ranih prastanovnika još danas nalazi više-manje primješana dinaro-kavkaska haplogrupa I-2 / Eu7 (M-170) : Tatari 13%, Taškent 12%, Buhara 10%, Uzbeki 7%, Udmurti 7%, Fergana 6% ...itd. (duž Kavkaza 27% - 62%: I.Nasidze i sur. 2003, 2004).

   c) Po najstarijoj rigvedskoj i budističkoj predaji na Tibetu, pa biblijskim navodima Starog zavjeta, ovi predpovjesni gorštaci su se doselili pod legendarnim vodjom "Tho-Garma" (= Svjetlokosi), jer za razliku od tih egzotičnih sjevernjaka, južnoazijski su budisti, pa Sumerani i Prasemiti u Mezopotamiji bili svi manjeviše crnokosi.

   d) Oko god. 2260. pr. Kr. nastaje prvi veliki svjetski sudar (rani "Svjetski prarat") tada glavnih civilizacija i antroposkupina: u žestokim krvavim bojevima na gorju Antitaurusa pod vrhom Kur-Pisaisha se sukobila velika sjeverna konjica "svjetloglavih" Hurrduwa, Gutijaca i sličnih sjevernih gorštaka pod stijegom krilatog konja (Pegaza), protiv mezopotamskih falaga "crnoglavih" pješaka dotad najjače svjetske velesile akadskog cara Naramsina pod simbolom zmaja Sirruša (GRAYSON 1976). Taj je najraniji "svjetski prarat" potvrdjen u nizu akadskih i sumerskih klinopisa, ali i u epskim himnama Hetita, Hurita, Armena, Perzijanaca i indskih Rigveda.

   e) Rani stočari Hurrduw su bili medju prvim poznatim uzgajivačima koji su pripitomili divlje konje. Zato po GUMILEVU (1967, 1979), kod raznih islamskih plemena u srednjoj Aziji još žive mitovi, kako su u pradavna vremena nakon stvaranja Svijeta i prije početka povijesti, niz sniježne planine na krilatim nebeskim konjima sletjeli "Bljedoglavci" (svjetlokosi) koji su tu stvorili prvo prastaro bogato carstvo. Kasnije kada je tek započela povijest i svijetu se objavio Veliki Allâh, ovi su 'Bljedoglavci' opet zajahali svoje leteće konje i zauvijek odjezdili u nepoznate daljine ...

   f) S tim najranijim predpovjesnim selidbama iz srednje Azije, možda imaju veze i najstarije polumitske naznake u ranoindskim Vedama, iz čije je poredbene analize već B.G. TILAK (1903) zaključio kako je njihovo stvaranje moralo započeti negdje na hladnijem sjeveru daleko izvan subtropske Indije.

 

 

Gore : Iskopavanja u Urkešu (Tell Mozan).

Gore : Iskopavanja u Urkešu (Tell Mozan).

Gore : Iskopavanja u Urkešu (Tell Mozan).

 

 

Ovi pretci Urv'Urduw antičkog pučanstva Zakavkazja (Subartu ili Thogarma), prvobitno su se naselili sjevernije od Mezopotamije, izmedju Kavkaza i Antitaurusa tj. na visoravni južnog Zakavkazja oko rječnih dolina Arax, Kura i jezera Van. Kasnije u doba halkolita od 36.- 24. st. su tu organizirali prvi gorski savez plemena "Hurrduw" i započeli su prvi u svijetu rani uzgoj konja, kao i najstariju poznatu metalurgiju s obradbom bakra pa potom bronce i zlata, pa izgradnju okruglih vladarskih piramida tj. stožastih kamenih gomila prije Egipćana, već od sredine IV. tis. (usp. KUŠNAREVA 1970, MUNČAEV 1975, GIMBUTAS 1980, WINN 1981, MALLORY 1976-77, 1981, 1989). Ove su zakavkazke piramide za više stoljeća starije od prvih faraonskih piramida u Egiptu, pa su to najraniji takvi nadgrobni spomenici u povijesti čovječanstva.

Tri takve najveće vladarske piramide na području Uch-Tepe iz 35. st. pr. Kr. poput umjetnih brda su velike po 100-130 m, a svojim luksuznim sadržajem uzidanih grobišta sa zlatnom opremom i konjima već jasno pokazuju društvenu hierarhiju tih praplemena Hurrduw i postojanje saveznih etnoplemenskih vladara dinastije Tho-Garma. Još sjeverniji tada nomadski Praindoeuropljani u stepama sjevernog Predkavkazja i Ukrajine, zatim su od tih naprednijih Hurrduwa iz Zakavkazja kopirali i nastavili sličan skromniji ritual podizanja manjih zemljanih kurgana (obredne gomile) tek krajem III. tis., a slične nadgrobne gomile od kamena, česte su i kod nas na Dinarskom krasu, najviše u Hercegovini, Dalmaciji i na nekim otocima (ŠKOBALJ 1970, VIDOVIĆ 1991, BAUER i sur. 1994). Dakle, te kamene gomile zapravo nismo naslijedili od Praindoeuropljana nego su baš obratno, ovi kopirali prve kurgane od ovih ranijih piramida iz Zakavkazja.

Dio tih ranih praplemena Hurrduw ostaju trajno do antike u Zakavkazju, gdje zatim od 9.- 6. st. stvaraju veliku državu Urartu (carstvo Bihayni). Zbog novoga klimatskog pogoršanja i pritiska nomadskih horda iz srednjoazijskog zaledja, u III. tis. se dio ranokavkaskih praplemena pod svojim trećim imenom Hurwurdu, sele dalje na jug iz Zakavkazja oko Antitaurusa do gornje Mezopotamije pod vodstvom prvoga stvarno zapisanog vladara Bani Tišatal, potvrdjenoga u akadskim klinopisima kao i vlastitim vladarskim pečatom iz 24. st. (PARROT & NOUGAYROL 1948). Istodobno i Prasemiti u srednjoj Mezopotamiji osnivaju prastaro Akadsko carstvo (24.- 22. st. pr. Kr.) koje vlada nad južnijim Sumeranima kao i sjevernijim Hurwurdima, čiji su rani vladari (endan) tada bili Tišatal, Šatarmat, Atalšen, Dahišatil i dr.

Akadsko carstvo ubrzo propada pod istočnim provalama gorštačkih Gutijaca iz ranog Irana, pa se opet obnavlja ranije Sumersko carstvo pod 3. Urskom dinastijom. Tada i sjevernije u Kurdistanu oko Antitaurusa (akadski naziv: Pabhe-Subari), nastaje neovisna država ranih Prahurita od 23.- 19.st. pr. Kr. : kraljevstvo Hurrwurtu (vlastiti naziv, akadski : Subartu, sumer. Shubari, egipt. Naharina, hetit. Azzi, engl. Subarians), koju je utemeljila gutijska kraljica Nawarit (akad. Namaritum) s prijestolnicom u prastarom gradu Urkiš na izvorištu rijeke Kabur (pritok Eufrata). Ova je ranohuritska država potom u 19. st. pr. Kr. srušena s juga zbog nomadskih provala asirskih beduinskih plemena (tek kasniji Asirci u svojoj golemoj klinopisnoj promičbi obmanjuju kako je već prije Urkiš tobože bio njihova rana prijestolnica). Postojanje te prahuritske države i civilizacije donedavna je bilo nejasno, pa su ih u tzv. "asirologiji" po klinopisima zabunom smatrali ranim Asircima jer su ovi kroz golemu promičbu u lažnim klinopisima svojih navodnih prava 'odvajkada' na cijeli tadanji svijet, sve ranije države u Mezopotamiji i šire naknadno proglasili asirskima : Asirci svi i svuda (poput današnjih takozvanih Srba).

Zato je tzv. "rana asirska" povijest prije 19. st. u njihovim klinopisima uglavnom unatrag izmišljena, jer su do 19. st. stvarni Asirci bili samo nomadski beduini u pustinjama bez gradova i civilizacije. Tako novije poredbene revizije inih neasirskih klinopisa (FINKELSTEIN 1955, GELB 1973, itd.) i nedavni bogati arheonalazi vladarskih pečata iz prahuritske prijestolnice Urkiš (Tell Mozan) u doba prvih neovisnih vladara (KELLY-BUCCELLATI 1997, 2001), sada nesporno potvrdjuju u Kurdistanu prastaro i nezavisno kraljevstvo s bogatom samosvojnom civilizacijom i osobitim nesemitskim jezikom. Za istu ranu etnogrupu sjevernih gorštaka (ili njihove najbliže susjedne srodnike) poznati su i klinopisni nazivi iz Sumera kao Shubari i iz ranog Akada kao Subartu, jer su s njima trgovali i ratovali ter odande dovodili rano sjeverno roblje. Prahuritski Hurwurdu (Subartu) je bila jedna od prvih država i visokih civilizacija istodobna sa Sumerom, Akadom, Elamom i ranim egipatskim faraonima, a više stoljeća prije Babilona, Asirije, Hetita, Mikene, itd.

Prahuritska etnokultura i jezik, kao i kasniji srodni huritski i urartski jezik, već od početka se jasno razlikuju od većine tadanjih jezika osim donekle swansko-lezginskih jezika na Kavkazu i možda jenisejskih plemena srednje Azije, što upućuje na više ranijih tisućljeća odvojenog predhistorijskog razvitka tih huritoidnih plemena još od ranog neolita (ALEKSEEV 1974, KOZINCEV 1974, IVANOV 1983, DIAKONOV 1991). Od 20. - 18. st. diljem Starog istoka nastaju najveće rane selidbe raznih pranaroda. Pritom nestaje niz prvih prapovijesnih država i ranih civilizacija : Sarasvati (Harappa) u Pakistanu, Sumer u Mezopotamiji, Ebla u Siriji, Prahuritsko kraljevstvo (Hurwurdu/Subartu) u Kurdistanu, Prahatijci (Khattuš) u Maloj Aziji, itd. Od prvotnih civilizacija iz II. tisućljeća, dalje u II. tis. nastavljaju samo faraonski Egipat, iranski Elam i dalje na istoku rano Kinesko carstvo, dok potom od II. tis. nastaju nove mladje države i civilizacije : na sjeveroistoku Male Azije ranoarmensko kraljevstvo Hayasa (danas Hayastan = domaći naziv Armenije), Hetiti (dinastija Tabarna) u srednjoj Anatoliji, pa Mitanni u Siriji, Mari u Jordanu, Asirija u gornjoj Mezopotamiji, Babilon u donjoj Mezopotamiji, Mikena u Grčkoj, itd.

 

Izvori :

- Avdijev, V.I. 1952 : Istorija Starog Istoka. Naučna knjiga, Beograd, 376 str.

- Christopher Edens : Transcaucasia at the end of the Early Bronze Age. Bulletin of the American Schools of Oriental Research 299/300: 53-64, 1995.

- K.K. Kushnareva : The Southern Caucasus in prehistory. University of Pennsylvania Museum, Ephrata 1999. ISBN 0-924171-50-2

- Arthur Ungnad : Die ältesten Völkerwanderungen Vorderasiens. Ein Beitrag zur Geschichte und Kultur der Semiten, Arier, Hethiter und Subaräer. Kulturfragen 1, 1923, 4-8.

- Arthur Ungnad : Subartu, Beiträge zur Kulturgeschichte und Völkerkunde Vorderasiens Berlin - Leipzig 1936.

- Ignace Gelb : Hurrians and Subarians, University of Chicago Press, Chicago 1944.

- Moran, William L. : The Amarna Letters. Johns Hopkins University Press, 1987, 1992. ISBN 0-8018-6715-0

- G. Rubio : On the Alleged «Pre-Sumerian Substratum». Journal of Cuneiform Studies 51 (1999), 1-16.

- Giorgio Bucellati et al. : Urkesh and the Hurrians; Studies in Honor of Lloyd Cotsen. Bibliotheca Mesopotamica 26/ Urkesh/ Mozan Studies 3. Malibu, CA: Undena Publications, 1998.

- Ivan Nasidze & al. (17 koautora), 2004 : Mitochondrial DNA and Y-Chromosome variation in the Caucasus. Ann. Human Genet. 68: 205-221.

- Ivan Nasidze, Schadlich H., Stoneking M. 2003 : Haplotypes from the Caucasus, Turkey and Iran for nine Y-str loci. Forensic Sci. Int. 137: 85-93.

- Spencer Wells R. et al. (27 co-authors), 2001 : The Eurasian hearthland, a continental perspective on Y-chromosome diversity. PNAS 98: 10244-10249.

 

 

KOMENTARI :

 

 

 

[Hurwurdu 2]

 Flag Counter

[ Otisak ] [ Izjava o privatnosti ]

Ova stranica koristi kolačiće. Ako i dalje ostanete na ovoj stranici, prihvaćate našu upotrebu kolači?a.

Privatnost OK